VERLENGD TOT EN MET 27 FEBRUARI !  

Hallo AHA!-student...

Welkom op onze ‘thuis editie’ van het  Festival d’Academie  
Een Festival helemaal anders dan anders, maar met even veel plezier weliswaar vanuit je thuisbasis.

Haal iedereen rondom je erbij en maak er een fijn Festival d'Academie van op de dag van het Deeltijds Kunstonderwijs.

Het AHA!-team neemt je mee op sleeptouw doorheen je artistieke reis...

Bekijk onderstaand filmpje. 

Iets gemist? Geen probleem. De volledige uitleg kan je verder op deze webpagina terug vinden.

Scroll ook zeker helemaal naar beneden om de resultaten van deze dag te bekijken of bekijk het Festival d'Academie Youtube kanaal.

Festival d'academie youtube kanaal  >

 

Het thema.

Het thema voor vandaag is: ‘Allesbehalve een doos’
Bekijk bovenstaand filmpje of lees onderstaande info volledig door vooraleer je artistiek aan de slag gaat, zo kan je de twee opdrachten op elkaar afstemmen en je dag inplannen.

strookje bovenaan
Een 2-delige opdracht.

De opdracht voor vandaag bestaat uit 2 delen:

Deel 1   >   Maak van je kartonnen doos je eigen kunstwerk.
Deel 2  >  Maak een stopmotion filmpje ‘Allesbehalve een doos’.
 

Deel 1: Maak van je kartonnen doos je eigen kunstwerk. 

Je hebt via je leerkracht een kartonnen doos mee naar huis gekregen. In deze doos zijn een 5-tal verschillende soorten materialen terug te vinden in de kleuren die verwijzen naar onze huisstijl.

De kartonnen doos is in dit geval niet alleen de verpakking maar meteen ook de basis van je kunstwerk. Of zoals we dit in kunsttermen noemen ‘de drager’ van je werk.

Onderstaande materialen kan je in deze doos terug vinden + op het einde van deze uitleg  kan je tevens de bijhorende technische uitleg terug vinden.

1  WIT                      >  een posca stift
2  BLAUW                   een bolletje polypropyleengaren
3  ROZE/ROOD           >  een stukje rode boetseerwas
4  ZWART                   >  een rolletje zwarte PVC isolatietape
5  EXTRA MATERIAAL   >  een set tandenstokkers/satéstokken

Het is de bedoeling om met 1 of meerdere materialen naar keuze artistiek aan de slag te gaan en je doos helemaal of een stuk ervan om te toveren tot je eigen kunstwerk.
De doos mag maar moet niet in zijn oorspronkelijk vorm blijven. De vorm of de structuur mag aangepast worden.


Maar let op! Er mag enkel gebruik gemaakt worden van het materiaal dat terug te vinden is in de doos.

Andere materialen zijn NIET toegelaten! (met uitzondering van een schaar voor het knippen van de isolatietape).


Een aanbod aan eerder beperkte of onbekende materialen zet je aan om op artistiek onderzoek te gaan. Denk dus eerst goed na wat je met je doos zal doen vooraleer je aan de slag gaat. Voor het uitschetsen van je ideeën mag je er wel een potlood en papier bijhalen.
 

Deel 2: Maak een Stopmotion filmpje 'Allesbehalve een doos. 

Hieronder kan je 3 verschillende QR-codes terug vinden. Deze kan je inlezen met je smartphone of tablet via een QR-code lezer.

Heb je deze lezer niet staan? Download deze dan gratis via de Google of Apple store.

De rode QR-code
 

De rode QR-code is bedoeld voor de Android gebruikers  >  tablet of smartphone.

Via deze link kan je de APP Stopmotion studio downloaden om het programma gratis te downloaden, installeren en gebruiken.

De BLAUWE QR-code
 

De blauwe QR-code is bedoeld voor de Apple gebruikers > tablet of smartphone. Via deze link kan je de APP Stopmotion studio downloaden om het programma gratis te downloaden, installeren en gebruiken.

De ZWARTE QR-code
 

De zwarte QR-code bevat een link naar een instructiefilmpje/handleiding voor de APP en ook aanbevelingen om zo goed mogelijk te animeren. Op een bijzonder leuke en originele manier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de APP gebruikt en hoe je de instellingen correct zet om een zo goed mogelijk stopmotionfilmpje te maken.

Hoe ga je nu te werk?

 

Bekijk eerst het instructiefilmpje/handleiding via de zwarte QR-code.
Schrijf een scenario en bepaal je decor en figuranten met als thema ‘Allesbehalve een doos’.

 

Een scenario  >  Is een verhaal uitgeschreven met tekst en tekeningen (een beetje zoals een stripverhaal). Een voorbeeld van een scenario zou kunnen zijn ‘Het maken van het kunstwerk – Allesbehalve een doos’. Maar je mag natuurlijk zelf je verhaal bepalen. Alles is mogelijk en alles kan zolang het maar binnen het thema blijft. 


Een decor  >   Is de achtergrond of de zone waarin het verhaal zich afspeelt.
De figuranten of figurant  >  Is het personage of een vorm die een rol speelt in je film.

Maar let op in je filmpje mag enkel het aangeboden materiaal terug te vinden zijn en/of de doos zelf (of een stuk ervan).

Voor het schrijven en tekenen van je scenario mag je er wel een potlood/pen en papier bijhalen.

Wat als je opdracht 1 en 2 hebt uitgevoerd?

Opdracht 1  >  Je kunstwerk ‘Allesbehalve een doos’ mag je terug meenemen naar de academie en afgeven aan je leerkracht. Dit kan nog tot en met zaterdag 27 februari. Zorg er zeker voor dat je naam ergens op de doos genoteerd staat want je krijgt je doos na afloop van de virtuele expo terug (zie volgende punt). Voor het noteren van je naam mag je eveneens uitzonderlijk een potlood gebruiken.


Opdracht 2 >  Je animatiefilmpje ‘Allesbehalve een doos’. Dit filmpje mag je mailen naar de directeur via Wetransfer. Dit is een gratis website voor het versturen van omvangrijke bestanden. Surf naar www.wetransfer.com. Maak een gratis account aan en verstuur je filmpje(s) naar: evelien.vangheluwe@harelbeke.be. 
Het doormailen van de filmpjes kan nog tot en met zaterdag 27 februari.

Virtuele expo en filmplatform.

Begin maart wordt er met alle verzamelde kunstwerken een virtuele expo opgebouwd en worden alle animatiefilmpjes verzameld op een filmplatform. Via de nieuwsbrief, facebook en onze website zal je op de hoogte gebracht worden van de startdatum van beide activiteiten.
Ontvang je nog steeds geen AHA! nieuwsbrief?

Kijk dan snel eens in je spam of stuur je correcte e-mail adres door naar de directeur > evelien.vangheluwe@harelbeke.be.

Terug bezorgen van het kunstwerk 'Allesbehalve een doos'.

Eind maart worden alle kunstwerken ‘Allesbehalve een doos’ terug bezorgd via de leerkracht aan de student. 

Technische uitleg kunstmateriaal.

Een poscastift  > Is een paint marker op waterbasis geschikt voor alle ondergronden, bvb. op papier, karton, aardewerk, plastic, metaal, textiel, hout, keramiek en glas. De chemische samenstelling lijkt op acryl en is niet doorschijnend, dekkend en sneldrogend. Deze stiften worden vaak gebruikt om raamtekeningen te maken en is eenvoudig te verwijderen.


Polypropyleen garen  > Is een garen dat gemaakt is van een vrijwel onbreekbaar plastic. Het materiaal is redelijk stijf, heeft een hoge temperatuurbestendigheid en is goed bestand tegen chemische oplossingen en zuren. Daarnaast is polypropyleen bestendig tegen bacteriegroei en kan het materiaal, na verhitting, elke vorm aannemen. Het materiaal kan ook gezaagd en gelast worden. Polypropyleen is goed te hergebruiken als grondstof en uitstekend om te recycleren.

Het garen werd ons geschonken door:
Het Provinciaal Technisch Instituut Kortrijk (PTI)

Campus Techniek en Design - Afdeling Textiel www.facebook.com/ptikortrijk

Boetseerwas  >  Is een synthetisch product, dat eerst moet verwarmd worden totdat het soepel genoeg is om te bewerken. Bij handwarme temperatuur is het kneedbaar en bij hogere temperaturen kan het gegoten worden. Boetseerwas wordt ook gebruikt bij bronsgieten volgens de verloren wasmethode. Wens je de boetseerwas te gebruiken leg deze dan eventjes op de verwarming of op een warme plek zodoende deze goed kneedbaar is.


PVC isolatietape  > Isolatietape is een dikke waterbestendige plakband, van pvc of textiel met hoge kleefkracht, gebruikt om elektrische leidingen te isoleren, te bundelen of te coderen. In de opdracht ‘Allesbehalve een doos’ kan de tape gebruikt worden om vormen mee te maken (tekenen met plakband) of om 1 of meerder items aan elkaar te bevestigen.


Tandenstokers en satéstokken  > Dit kennen we allen van in de keuken, maar ook hier krijgt dit materiaal een nieuwe functie en wordt het gebruikt als constructiemateriaal in de opbouw of verwerking van je kunstwerk.

Resultaten Festival d'Academie...

Hieronder kan je een aantal resultaten van het Festival d'Academie terug vinden in afwachting van de virtuele expo.

Deze pagina wordt aangevuld van zodra de resultaten binnen zijn.

Of je kan al eens surfen naar het Festival d'Academie Youtube kanaal om de filmpjes te bekijken.

Festival d'academie youtube kanaal  > 

Locatie AHA!-secretariaat

 

Tientjesstraat 4

8530 Harelbeke

056 73 34 05

aha@harelbeke.be

  • Facebook Social Icon

© 2016 Academie Harelbeke Anders!